Kisokos


Mit jelent a k-érték, U-érték?
Napjainkban U-értékként használjuk, korábbi megnevezése k-érték, azaz hőátbocsájtási tényező..
A hőátbocsátás azt mutatja, hogy az épületszerkezeten egységnyi idő alatt mennyi energia távozik.
Azt mutatja meg, hogy az ablak egy négyzetméter felületén mennyi hőenergiát enged át Wattban mérve akkor ha a lakásban 20 celsius fok van, a külső hőmérséklet pedig 19 celsius fok akkor a különbségünk ugye 1 celsius fok, ezért a képletben szereplő mértékegység szerint ez 1 Kelvin. Ha ablakunk hőátbocsátási értéke azaz U értéke 1W/m2K ez azt jelenti, hogy hogy a fal 1 négyzetmétere 1 fok külső-belső hőmérséklet különbség esetén, 1 Watt teljesítménnyel bír. Ez egy elég jó eredménynek számít annál is inkább mivel a hőmérséklet különbséggel egyenes arányban a feleslegesen elszivárgott energia is nő, 10 fok hőmérséklet különbségnél ez az érték már a tízszerese, egy átlagos családi házon kb 30-40 nm üveg felület van ez az érték itt már 30-40 szeresére nő. Háromrétegű üvegezéssel k=0,6 W/m2K jelentős eredményt érhetünk el.

Mit kell figyelembe venni a nyílászáró árajánlatokban?
Az árajánlatok bekérése után sok szempontot érdemes figyelembe venni. A műanyag ablak csere alkalmával az ajánlatok/megrendelések több dologból tevődnek össze. Ezek a tételek a nyílászáró, az ablakpárkány, takarólécek, ablak beépítés, bontás, helyre állítás, szállítási költség, és a törmelék elszállítási díja. Amennyiben az árajánlat kérelemnél jelzi a megfelelő tételeket, akkor el kerülhető, hogy az ablak beépítés költsége eltérő legyen a leadott árajánlathoz képest. Mondhatnánk úgy is „almát-almával” kell összehasonlítani a kellemetlen további költségek elkerülése végett. Különösen a helyreállítási munkálatoknál kell figyelni mert a festés/kőműves munkálatok nincsenek benne az ajánlatban csak ha a megrendelő külön jelzi ezt felénk.

Mik azok az előnyök amit a műanyag ablak nyújt?
A műanyag ablak előnye a fa és alumínium nyílászárókkal szemben ,hogy nem kell festeni 4-5 évente, nem vetemedik el, UV álló, valamint sokkal kedvezőbb az ára és nagy szín skálából válogathatunk: faerezetes, smooth mintás, esetleg aluklipszes RAL festéssel.
Ezenkívül ne feledkezzünk meg a hőszigetelő képességéről, a műanyag és más ablakok hőszigetelését Uw értékben jelölik. A mai korszerű műanyag ablakok értéke 0,7 és 1,4 K érték között mozog. A magas hőszigeteléssel csökkenti az energia számláját ennek következtében a műanyag ablak befektetése néhány éven belül megtérül attól függően, hogy mekkora lakásról, vagy családi házról van szó.

A műanyag ablak előnye még a hangszigetelés amiről nem sokan beszélnek pedíg ez is nagyon fontos. 33 dB igen jó érték a külső hanghatások megszűrésére. A hangszigetelés különösen akkor fontos ha az ingatlan forgalmas zajos út közelében helyezkedik el. Lehetőség van az üvegezéssel arra, hogy akár 45 dB hanggátlást érjünk el!

Tehát összegezve elmondható, hogy a műanyag ablak a legideálisabb választás ha ön rendkívül magas ár/érték arányú terméket szeretne vásárolni!

Mennyi levegő jön be a résszellőző vasalatnál?
A résszellőző funkció az ablakoknál a nyitott és bukó közötti kilincs állásnál alkalmazható. Kíméletes, huzatmentes szellőztetést biztosít, biztonsági funkciók megtartása mellett.

Ablakcserét hány fokig lehet elvégezni?
Plusz fokokban nincs felső határ, télen az alkalmazott purhabok -10 celsius fokig használhatóak. A téli időszakban a régi ablak kivétele után egyből beépítésre kerül az új ablak, így a belső helyiségek falai nem hűlnek ki.

Két vagy három rétegű üveg?
Az energiahatékonyság egyre több hangsúlyt kap. A profilgyártók egyre korszerűbb választékkal akár 80-83 mm-es profilvastagsággal állnak a gyártók rendelkezésére. Ezek a profilokba akár 40-44 mm szélességű üvegezést is tehetünk.. Ezek a hőszigetelő üvegek akár 0,6-0,5 W/m2K hőátbocsájtási tényezővel bírnak.

Műanyag ablakon hideg jön be, mi lehet az oka?
Egy újonnan beépített ablakot a beépítés után be kell állítani. Ezt hívjuk finombeállításnak. Ez biztosítja a jó zárást. Általában beépítés után 2 hét és 1 hónap alatt derül ki, hogy kell-e még utánállítani az ablaknak. A beállítást mindig szakembernek kellene elvégezni, a házilagos állítgatást nem ajánlom. A beépítést mindig szakemberrel végeztesse !! A rosszul beépített ablak nem fog megfelelően működni a vasalatok akadásával , profiltöréssel, üvegtöréssel járhat!Garanciát nem tud sem a gyártó sem a forgalmazó vállalni ilyen esetekben!

Lehet-e ajtó és ablakcsere rombolás nélkül?
Megfelelő szakember munkájára nem jellemző a rombolás. Azonban néhány bontás a vakolat kisebb sérülésével járhat, ezek visszajavítása a festő feladta.

Mi az ablak beépítési mélység?
A beépítési mélység a műanyag nyílászáró tok szélességét jelenti. Ez pl. Egy Gealan 74 mm beépítési mélységű nyílászáró esetén 74 mm. Ez a mai viszonylatban ár/érték arányában igen jónak tekinthető. Léteznek természetesen vastagabb profilok például 83 mm beépítési mélységű.
A másik beépítési mélység, vagy beépítés síkja: az ablak hova kerül beépítésre, hány centiméterre kerül pl. a külső falsíktól befelé számítva.

Mennyit lehet spórolni az ablakcserével?
Vannak számítási módok és képletek, amelyek megmutatják az ablakcsere után mennyit lehet spórolni az új ablakkal éves szinten. A számítás akkor lenne pontos, ha tudnánk a régi ablak hőszigetelési értékét is pontosan. Ez éves szinten több tízezer Ft is lehet.
A megtakarításon túl további előnyöket is élvezhetünk: az új ablakkal a melegebb, huzatmentes, csendesebb lakás érzete komfortosabbá teszi életünket.

Mi a tokmagasító?
Tokmagasító, vagy más néven toktoldó. Elsődlegesen redőnyelőkészítésként használjuk. Az ablak két oldalára kerülő toldókon keresztül vezetjük be a redőnyt mozgató gurtnit. Felül a tokmagasító azért kell, hogy ne az üvegfelületbe takarjon be a redőny dobja. Ennek elsődlegesen esztétikai szempontja van.

Milyen műanyag ablakot vegyek?
Ez mindig egy jó kérdés… Itt is megállja a helyét a mondás: ”olcsó húsnak híg a leve”.
Lehetőleg Magyarországon gyártott ablakokat, leinformálható gyártótól származó ablak legyen, határidő , garanciális problémák kezelése, minőség miatt. Annál az ablakosnál, aki már titkolja az ablak gyártási helyét, ott valami nincs rendben.
Panellakásba általában 2 rétegű üvegezésűt szoktak választani,új építésű házba a lehető legmodernebb felszereltségűt válasszák, ezek 3 rétegű üvegezésű 6-8 kamrás, 80 mm feletti szélességű profilok. Az új építésű házaknál sokan elkövetik azt a hibát, hogy az építkezés előrehaladtával, olyan ablakot választanak, amire pénzük marad vagyis, nem a ház hőszigetelési képességéhez közelebb állót.

Fa, vagy műanyag ablak?
Ez tényleg kinek-kinek az igénye alapján eldöntendő kérdés. A fa ablak már ugyanolyan vasalattal, üvegezéssel és gumizással készül, mint a műanyag. A fa ablak rendkívüli gondoskodást igényel fél évente, vagy évente. Ehhez már megvannak a megfelelő ablakápoló szerek.

Drágább az egyedi méretre gyártott ablak?
Azok a gyártók, akikkel mi vagyunk kapcsolatban, milliméterre gyártanak felár nélkül!!

Hogyan lehet a gáztöltéses üveget javítani, cserélni?
Sehogy. Az argongázzal töltött üvegeket manapság zárt kamrákban ragasztják össze, utólagosan feltölteni már nem lehetséges. Ha a két üveg között párásodás jelenik meg, akkor azt gyártói garanciában ki kell cserélni.

Mivel tisztíthatom a műanyag ablakot?
A kereskedelemben már lehet kapni kifejezetten műanyag ablakhoz tisztító szert, de minden olyan kíméletes tisztítószer jó, amely nem maró hatású és nem karcol.
A tisztításnál óvakodni kell a bő vízzel való lemosástól, mert a víz bejutva az ablakvasalatba később korróziót idéz elő, valamint kimosódik a gyárilag felkent kenőzsír a vasalatból!

Hogyan ápoljam a műanyag ablakot?
Különösebb ápolást nem igényel, évente kevés műszerészolajat lehet cseppenteni a furatokba, ezt külön ábra is jelzi a vasalatokon.Ajtóknál műszerész zsírral a záródarabokat meg lehet finoman kenni, ez könnyedebb zárást biztosít.